Akik szebbé teszik a nyarunkat is

2010. július 31. 20:47:52  nyomtatási kép

A civil szervezetek, művészeti csoportok értékteremtô munkája

Egy-egy település hírét semmi sem viszi hatékonyabban, mint a helyi alkotók, művészeti közösségek. Bár Körmenden gyakran elhangzik, hogy hiányzik a reklám, a turizmusban rejlô lehetôségeket nem használjuk ki eléggé, a pozitívumokat annyira megszoktuk, hogy tulajdonképpen észre sem vesszük.
Civil szervezethez, s fôleg művészeti csoporthoz tartozni az év minden szakában azt jelenti, hogy amikor mások pihennek, szórakoznak, nekik fellépésük, dolguk van. Igaz, önkéntesen, örömmel teszik a dolgukat, mégis? Érték, áldozat és munka, vagyis még a mai, értékválságos világban is tiszteletet érdemlô dolgok vannak a cselekedeteik mögött. A Körmendi Napok küszöbén állunk, nagyon sok civil szervezet készül már, mint közreműködô, de közben, mellesleg falunapokon szerepelnek szinte minden hétvégén, fesztiválokon öregbítik a város hírnevét!
A Béri Balogh Ádám Táncegyüttes mindeközben túl van már a hagyományos fellépéseken Roznovban, gôzerôvel szervezik az augusztus 19-i néptáncgálát, Finnországba, a testvérvárosi kapcsolat 20 éves jubileumának ünnepére utaznak, és augusztus végén még egy prágai fesztivál meghívásának is eleget kell, hogy tegyenek. Bár a Régió Egyesület nem művészeti csoport, viseletes, jurtás bemutatójuk ugyanakkor mégiscsak attrakció a különbözô rendezvényeken. Ha van is egy-egy hétvége, amikor épp nem bemutatóznak, olyankor se ülnek itthon a babérjaikon, hanem gyűjtik azokat, merthogy az íjászversenyekrôl soha nem jönnek haza érmek nélkül.
A Fúvószenekar Egyesület karnagya, Morvay András ugyan az Újévi koncert idején még fogadkozott, hogy ôszig maximum hét fellépést vállal a zenekar, mert fontos az itthoni próbafolyamat. Jelenleg az már biztos, hogy szeptemberig szinte egy hétvégén sincsenek itthon a fiúk-lányok. Mindeközben az augusztus 20-i V. Nemzetközi Fúvóstalálkozó szervezése is folyik, és szeptemberben az erdélyi Csíkmadarasra is várják a zenekart. A KASZT új vásári komédiával örvendeztet te meg a közönséget Szent Iván éjkor, amivel hétvégente szűkebb régiónkba lépnek fel, de közben már az augusztus végi nagybemutatóra készülnek Mihály Péterrel, aki a Kripli című darabot rendezi.
Hogy mi hajtja ezeket az embereket? Nem kapnak se fizetést, se szabadidôt, néha elismerést is alig. Nincs biztonságuk, hisz anyagilag folyton a működôképesség határán evickélnek ezek a csoportok. Nem hozzák-viszik ôket, leggyakrabban saját autókkal mennek fellépni, vagy kifizetik saját zsebbôl az útiköltséget.
Mégis, miért? Szeretik... Együtt! Ilyen egyszerű.

Vörös Éva
Körmendi Híradó

A projekt a Magyar Állam és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Projekt megnevezése:
Körmend Város Önkormányzatának szervezetfejlesztése a hatékonyság javítása érdekében.

Pályázó neve: Körmend Város önkormányzata

Operatív program neve: Államreform Operatív Program

Pályázat száma: ÁROP-1.A.2/A-2008-0236

 


Akadálymentes változat